+3188 888 9595 Info@yookr.org

Gärtners Grüner Daumen

Kwaliteit verbetering en werkontlasting

De productie van sierplanten en groenten is een belangrijke economische activiteit in de regionale tuinbouw langs de Duits-Nederlandse grens. Toenemende loonkosten, een tekort aan geschoolde werknemers, internationale concurrentie en toenemende kwaliteitseisen van marktpartijen en consumenten zetten de branche echter steeds meer onder druk. Bedrijfsleiders moeten steeds meer als tuinbouw-“managers” gaan werken. Het project “De Groene Vingers van de Tuinder” wil een bijdrage leveren die zal leiden tot een merkbare verbetering en ontlasting in hun dagelijkse praktijk. Digitalisering en in het bijzonder kunstmatige intelligentie of machine learning-technieken kunnen kleinere bedrijven helpen hun concurrentievermogen te vergroten

 

Data gedreven beslissingen

 De kern van het project is de ontwikkeling van een zelflerend “Decision Support System (DSS)”. Hiertoe worden activiteiten gedurende de teelt eerst met sensoren vastgelegd en automatisch gedocumenteerd. Met behulp van machine learning-methoden worden vanuit de gegenereerde waarnemingen relaties gelegd tussen de huidige en historische omgevings-meetwaarden (klimaat, licht, plant, bodem) aan de ene kant en de genomen beslissingen in de teelt (bemesting, irrigatie, klimaatverandering, enz.) aan de andere kant, om er regels uit te kunnen afleiden. 

De trainingsfase

In de trainingsfase kan een interactie van het systeem met de teler er als volgt uitzien: 

Als in het verleden vergelijkbare omstandigheden in de kas en op de plant heersten, dan heb je in 80% van de gevallen voor alternatief A, 15% voor B en in 5% voor C gekozen. Wil je A opnieuw kiezen?”

Dergelijke voorstellen kennen wij  in soortgelijke systemen, bijvoorbeeld van online winkel Amazon. Daardoor leert de DSS voortdurend en kan het na een bepaalde tijd automatisch de noodzakelijke acties initiëren en de teler alleen nog informeren. Ook kan het systeem bij veranderd gedrag in de productie zelf regels afleiden, bijvoorbeeld als er een nieuwe kweek wordt opgezet.

Onze Partners

Mogelijk gemaakt door

Neem contact op of kom eens langs

Wij staan open voor al uw vragen en bespreken graag de mogelijkheden tijdens een kopje koffie.