Gebruik van sensoren en meettechnologie in de tuinbouw

door | 12-02-2021 | Ervaringen

In de tuinbouw is het klimaat een doorslaggevende factor voor de groei van planten.

Incidentele groeidepressies kunnen vaak worden toegeschreven aan een veranderd klimaat of een fout in de toegepaste temperatuur, irrigatie of bemestingsstrategie. Het is daarom bijzonder belangrijk om de noodzakelijke klimatologische factoren te kunnen kennen, nauwkeurig aan te passen en te controleren.

Met name in de open lucht, dat vaak meerdere hectaren kan beslaan, is er een gebrek aan geschikte meetsensoren om verschillende klimaat- of teeltomstandigheden in real time of daarna te kunnen detecteren.

Voordelen van draadloze meetsensoren

Hier liggen de grote voordelen van mobiele, draadloze meetsensoren, die zonder problemen kunnen worden gebruikt op de grote buitenteeltgebieden of op b.v. veranderende locaties in een kas. Op deze manier kan het huidige klimaat, evenals belangrijke teeltgegevens van de plantenbestand, direct worden verkregen.

In combinatie met een waarschuwingsfunctie ontvangt u onmiddellijk een bericht dat een parameter in de plantenbestand niet correct is. Op deze manier kan actie onmiddellijke en om te voorkomen dat culturele schade. Een voorbeeld hiervan is de functie van een vorstwaarschuwing of een te laag substraatvocht.

Een ander groot voordeel van het gebruik van meettechnologie is dat u de gegevens opslaat en de afgelopen teeltjaren kunt vergelijken met de huidige. Dit levert gegevens op die belangrijk zijn voor teelt en helpen u bij het nemen van de juiste beslissingen die momenteel worden genomen.

De doorslaggevende factor hierbij is datavisualisatie. Dit moet dan ook goed te gebruiken en flexibel zijn, zodat u het altijd op uw tablet-pc of mobiele telefoon kunt zien. Een geïntegreerde waarschuwingsfunctie voor verschillende parameters moet per telefoon, sms of email beschikbaar zijn.

Flexibele Yookr-oplossingen bieden uitkomst

De belangrijkste sensoren voor gewasmonitoring in de tuinbouw zijn temperatuur en vochtigheid, substraat of bodemvocht, neerslag, irrigatiehoeveelheden, evenals de frequenties en licht. Idealiter kunnen alle beschikbare klimaatsensoren op dit systeem worden aangesloten. De tuinbouwpraktijk is divers en voor elke toepassingssituatie is een specifieke oplossing nodig.

Met het Yookr-systeem beschikt u over de juiste flexibiliteit om vrijwel elke sensor te gebruiken. De gegevens van de sensoren worden via bepaalde frequenties verzonden, naar een beveiligde cloud en kunnen op elk moment door de gebruikers worden bekeken. De juiste waarschuwingsfuncties zijn geïntegreerd.

Norbert Gröger

CONTACT

Wil jij voorop lopen en inzicht krijgen in jouw processen met behulp van data? Of wil jij de mogelijkheden en voordelen voor jouw veld of kas bespreken? Neem dan gerust contact op. Wij komen graag vrijblijvend bij jou langs.