Binnen het project agrEUfood staat de ontwikkeling van een innovatieve test centraal die voedselproducenten in staat stelt om hun producten te monitoren. Hiermee worden bacteriële verontreinigingen en herroepingen voorkomen.
Bacteriële verontreinigingen
Het detecteren van bacteriële verontreinigingen in de agrofoodindustrie is een noodzakelijk, maar duur en ingewikkeld proces. De huidige praktijk is erop ingesteld om op regelmatige tijdstippen monsters te laten onderzoeken door een gespecialiseerd laboratorium. Deze analyse is gebaseerd op klassieke bacteriologische technieken, waardoor het wel een week kan duren om tot een analyse te komen. Met deze werkwijze kan het voor komen dat bepaalde verontreinigingen niet tijdig worden opgespoord. Hierdoor groeit het risico op een terugroepactie met bijbehorend economisch verlies en imagoschade.
Goedkope en efficiënte screening
Een innovatieve test die voedselproducenten in staat stelt om op efficiënte en goedkope wijze hun producten te monitoren, zou dus een enorme economische meerwaarde zijn voor de sector. Deze monitoring zou dergelijke herroepingen en uitbraken kunnen voorkomen. De Universiteit Maastricht, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt ontwikkelden recentelijk een sensortechnologie die een oplossing kan bieden. Deze technologie, gebaseerd op een combinatie van synthetische receptoren en thermische weerstandsmetingen, is succesvol getest in het laboratorium.