Gärtners Grüner Daumen

Gärtners Grüner Daumen is een project om met behulp van data bedrijfsleiders  en telers te ontlasten in hun dagelijkse werkzaamheden.

Kwaliteit verbetering en werkontlasting

De productie van sierplanten en groenten langs de Duits-Nederlandse grens is een belangrijke economische activiteit in de regionale tuinbouw. De branche komt echter steeds meer onder druk te staan door toenemende loonkosten, een tekort aan geschoolde werknemers, internationale concurrentie en toenemende kwaliteitseisen van marktpartijen en consumenten. Bedrijfsleiders moeten steeds meer als tuinbouw-“managers” gaan werken.

Datagedreven beslissingen

Het project “De Groene Vingers van de Tuinder” wil eraan bijdragen dat deze bedrijfsleiders ontlast worden in hun dagelijkse werkzaamheden. Digitalisering, met in het bijzonder kunstmatige intelligentie of machine learning technieken, kunnen kleinere bedrijven helpen hun concurrentievermogen te vergroten.

De kern van dit project is de ontwikkeling van een zelflerend “Decision Support System (DSS)”. Hierbij worden activiteiten gedurende de teelt met sensoren vastgelegd en automatisch gedocumenteerd. Met behulp van machine learning methoden worden vanuit deze gegenereerde waarnemingen verbanden gelegd om er vervolgens regels uit te kunnen afleiden. Deze verbanden worden gelegd tussen de huidige en historische omgevingsmeetwaarden (klimaat, licht, plant, bodem) en de genomen beslissingen in de teelt (bemesting, irrigatie, klimaatverandering, etc.).

De Trainingsfase

Het systeem zoekt automatisch interactie op met de teler op in de vorm van voorstellen. Het DSS leert voortdurend van alle data en kan na een bepaalde tijd automatisch noodzakelijke acties initiëren en de teler alleen nog informeren. Ook kan het systeem bij veranderd gedrag in de productie zelf regels afleiden, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe kweek wordt opgezet. In de trainingsfase van het systeem kan een voorstel er als volgt uitzien:

Als in het verleden vergelijkbare omstandigheden in de kas en op de plant heersten, dan heb je in 80% van de gevallen voor alternatief A, 15% voor B en in 5% voor C gekozen. Wil je A opnieuw kiezen?”

Partners

Mogelijk gemaakt door

CONTACT

Wil jij voorop lopen en inzicht krijgen in jouw processen met behulp van data? Of wil jij de mogelijkheden en voordelen voor jouw veld of kas bespreken? Neem dan gerust contact op. Wij komen graag vrijblijvend bij jou langs.