(Pot-)planten en sensoren, een prachtcombinatie!

door | 24-06-2021 | Smart Farming

Probleem en uitdaging

Als kweker sta je aan het begin van de agrarische waardeketen en draag je een grote verantwoordelijkheid. Jouw manier van werken is cruciaal voor het gewas succes, kwaliteit en het milieu. Klimaatverandering is niet langer een onderwerk van de toekomst; we beginnen de gevolgen ervan langzaamaan te voelen. Lange droge hittegolven, onregelmatige regenval en vervuilde lucht behoren tot de acute en groeiende problemen in de landbouw.

Het klimaat is een doorslaggevende factor voor de plantengroei. Incidentele groeidepressie kan vaak worden toegeschreven aan een veranderend klimaat of een fout in de toegepaste temperatuur-, irrigatie- of bemestingsstrategie. Het is daarom belangrijk om de noodzakelijke klimaatfactoren te kennen, nauwkeurig aan te passen en te beheersen. Vooral buiten, dat vaak meerdere hectaren kan beslaan, is er een gebrek aan geschikte meetsensoren om verschillende klimaat- of teeltomstandigheden in real-time te kunnen detecteren. Een van de grote uitdagingen is het kweken van diverse planten. Vaak worden verschillende soorten samengesteld met verschillende klimaateisen. Evenzo kunnen planten zowel in de kas als buiten in verschillende groeistadia bij elkaar staan en vereisen daardoor, naast individuele observatie, een individuele behandeling.

Slimmer kweken met data

Hier liggen de grote voordelen van mobiele, draadloze meetsensoren, die gemakkelijk kunnen worden gebruikt in grote gecultiveerde gebieden of bv. op verschillende locaties in een kas. Op deze manier zijn het huidige klimaat en belangrijke teeltgegevens van de plantenpopulatie direct toegankelijk. In combinatie met een waarschuwingsfunctie ontvangt u direct een bericht wanneer een grenswaarde overschreden wordt. Op deze manier kan onmiddellijk actie worden ondernomen en schade aan plant worden vermeden. Een voorbeeld hiervan is de functie van een vorstwaarschuwing of een te laag substraatvocht. Een ander groot voordeel van meettechnologie is dat u de gegevens kunt opslaan en de afgelopen jaren kunt vergelijken met de huidige. Dit levert data op die belangrijk is voor groei en helpt om juiste beslissingen te nemen.

Een veilige omgang met uw gegevens is belangrijk voor ons! Alle gegevens worden veilig opgeslagen in onze database en worden vertrouwelijk behandeld. Ook bestaat de mogelijkheid om data uit externe bronnen te integreren in het dashboard en zo alles in beeld te hebben.

Yookr’s geavanceerde sensortechnologie voor

  • meer innovatie en digitalisering
  • meer vrije tijd
  • een duurzaam businessmodel
  • continue monitoring en notificatie 24/7

Met draadloze sensoren en ons intelligente softwareplatform kunt u de belangrijkste klimaatfactoren in uw velden of kassen monitoren. Met een gepersonaliseerd dashboard op maat van uw behoeften, ongeacht wanneer en waar, krijgt u 24 uur per dag inzicht in de ontwikkelingen in uw vakgebied of kas. Onze unieke oplossingen leiden tot betere gewasopbrengsten en kostenbesparingen in water, elektriciteit en tijd.

Temperatuursensoren

Het is belangrijk om schade door vorst aan planten en wortels te voorkomen. Met behulp van onze buitenlucht temperatuursensor is de kweker altijd op de hoogte van de lucht- en bodemtemperatuur.

Bodemvocht- en regensensoren

Voor potplanten is bodemvocht onmisbaar om  optimaal te kunnen groeien. Maar wanneer hebben de potplanten nou eigenlijk echt water nodig? Met onze bodemvocht- en regensensoren kan de kweker overal ter wereld inzicht krijgen in het huidige bodemvochtgehalte van de (pot-)planten.

Zuurgraadsensoren

Elke potplant heeft zijn eigen voorkeur voor de zuurgraad van de bodem om in te groeien. Maar wat is de zuurgraad van de bodem en hoe ontwikkelt die zich gedurende de teelt? Met onze zuurgraad sensor wordt de zuurgraad van de bodem gedurende de teelt continu gemonitord.

Slimme alerts

Door het instellen van slimme alerts wordt de kweker telefonisch of per e-mail geïnformeerd over het overschrijden van een cruciale grenzen die door hem zijn ingesteld. Zo kan hij tijdig bijsturen en schade aan planten voorkomen. Niet achteraf, maar real time. Op ieder moment van de dag.

Uw voordelen door het gebruik van sensoren

  • Inzicht in huidige temperatuur, bodemvochtigheid en bodemzuurgehalte op elk gewenst moment
  • Duurzame en financiële besparingen door optimaal gebruik van water en elektriciteit
  • Slim alarm om op elk moment en tijdig geïnformeerd te worden
  • Meer gewasopbrengst door optimale preventie en voorkoming van schade

CONTACT

Wil jij voorop lopen en inzicht krijgen in jouw processen met behulp van data? Of wil jij de mogelijkheden en voordelen voor jouw veld of kas bespreken? Neem dan gerust contact op. Wij komen graag vrijblijvend bij jou langs.