+316 52 43 09 98 info@yookr.org

Sierteelt

Onderhoud van potplanten

In elk huishouden zijn wel één of meerdere (kamer)planten in pot aanwezig. Het komt dan ook vaak voor dat de plant eerder dood gaat dan gebruikelijk. Oorzaken hiervoor zijn onder andere te weinig of teveel water, te weinig grondstoffen, te veel of te weinig licht et cetera. Een kamerplant is zo vervangen, je kan ze namelijk bijna overal kopen en zijn niet al te duur. Maar wat als jij nou een pot plantenkweker bent? Elke plant die onherstelbaar beschadigt, kan niet worden verkocht. Wat betekent: hoe meer planten beschadigen, hoe kleiner jouw omzet. Om je omzet te optimaliseren, is het monitoren van pot planten essentieel.

Meten van groeiomstandigheden

Wij van Yookr hebben verschillende sensoren die kunnen helpen bij het monitoren van essentiële omstandigheden voor pot planten. Hierbij kun je niet alleen denken aan de luchtvochtigheid en temperatuur buiten, maar ook aan de hoeveelheid vocht en mineralen in de bodem. 

In de zomer komt het vaak voor dat het warm wordt: veel warmer dan de pot plant lief is. Het is daarom essentieel om de planten (meerdere keren per dag) water te geven. Maar wanneer dien je de pot planten precies water te geven? We weten namelijk niet wat de indroging is en dus niet hoe snel de planten weer water nodig hebben. En indien je ze water geeft, hoeveel water hebben de planten dan eigenlijk nodig?

Je wilt niet dat de planten te weinig water krijgen, omdat er dan een kans op uitdroging ontstaat. Ook wil je ze niet teveel water geven, omdat dit kan leiden tot wortelstress en omdat het verspilling is van water. Bij dit soort vraagstukken biedt een bodemvocht sensor de uitkomst. Zodra het percentage bodemvocht onder een ingestelde waarde komt, kun je gealarmeerd worden via de sms, e-mail en telefoon om de planten water te geven. Daarnaast kun je instellen dat wanneer het percentage bodemvocht boven een bepaalde waar komt, je een melding krijgt dat je genoeg water hebt gegeven. Zo weet jij niet alleen wanneer, maar ook hoeveel water je moet geven aan de planten. Dat geeft net dat stukje extra zekerheid, wat het overlijden van planten tegen gaat. 

In de lente speelt nachtvorst vaak een belangrijke rol in het onherstelbaar beschadigen van potplanten. Je bent als teler afhankelijk van de voorspellingen van het weer. Als er in jouw regio geen nachtvorst wordt voorspeld, maar wel plaatsvindt, kan dit tot grote gevolgen hebben voor de staat van de potplanten. Tegengesteld, als er in jouw regio wel nachtvorst wordt voorspeld, maar niet plaatsvindt, kan het zijn dat je onnodig water hebt verspild tijdens het besproeien. Met onze temperatuur sensoren ben je zeker van de actuele temperatuur in jouw microklimaat. Zo kan je de planten alleen water geven wanneer er daadwerkelijk nachtvorst is. 

Contact

Wil jij voorop lopen en inzicht krijgen in jouw processen met behulp van data? Of wil jij de mogelijkheden en voordelen voor jouw veld of kas bespreken? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie. 

Adres

Sint Jansweg 20
5928 RC Venlo

Contactgegevens

+3188 888 9595

Info@yookr.org

15 + 12 =