Veelzijdige samenwerking met Rolf Becker

door | 22-10-2021 | Ervaringen

Professor aan de Hochschule Rhein-Waal (HSRW), Rolf Becker, is geen vreemde voor John van Helden, eigenaar van Yookr. Internet of Things technologies, het bouwen van data dashboards en het analyseren van deze data is slechts een greep uit de vele belangen die ze verbindt. Alles met één gezamenlijk doel; data digitaliseren om het leven zo makkelijk mogelijk te maken voor de teler. Dat is precies wat ze doen in het INTERREG project “Gärtners grüner Daumen”.

INTERREG

INTERREG was de eerste reden om met elkaar in contact te komen. Interreg is een programma dat de mogelijkheid biedt voor ondernemers en onderzoekers om samen te werken aan duurzame projecten op het internationale speelveld. Rolf kon John’s specialisatie goed gebruiken om samen te sparren over oplossingen voor teelt- en tuinbouw problemen in de regio en in de bedrijfsontwikkeling.

Ze raakten aan de praat over een projectidee voor INTERREG en John werd met Yookr betrokken bij het projectvoorstel. Rolf: “We hebben John gevraagd om lead partner te worden in het Nederlands-Duitse INTERREG-project “Gärtners grüner Daumen”. We waren erg benieuwd naar de economische impact van zo’n project. Samen keken we hoe we kleine en gemiddeld grote ondernemingen kunnen ondersteunen. Dat was het begin. Dat was zo goed bevallen dat we door wilden gaan met onze samenwerking op meerdere vlakken. Ook buiten INTERREG.”

Gärtners Grüner Daumen

Bij Gärtners Grüner Daumen draait het allemaal om de teler. Rolf: “Het idee was om een support system in te stellen gebaseerd op artificial intelligence. Dit houdt in dat de teler een systeem krijgt waar hij makkelijk gegevens bij kan houden over verbruik, weersomstandigheden en andere belangrijke data. Hierna neemt het zelflerende systeem over: het gaat actiepunten voorstellen gebaseerd op eerder genomen beslissingen. Op deze manier krijgt de teler zo accuraat mogelijk inzicht in zijn operaties.”

Daarnaast ontwikkelen ze een documentatie hulpmiddel voor de telers want de telers moeten veel ‘documenteren’ om gecertificeerd te worden. Zonder deze certificaten kunnen ze niet participeren in de grote markt. Hiermee bieden ze dus eigenlijk een soort kwaliteitsgarantie.

Internet of Agriculture

Een ander bijzonder project waarin Rolf en John samenwerken is Internet of Agriculture. In Internet of Agriculture is het idee om telen digitaal te maken inclusief een teeltmanagement systeem. Hierin wordt informatie opgevangen en gedeeld op een dashboard. Zo worden sommige sensoren ingezet om bijvoorbeeld te meten hoe gevuld een silo nog is, en andere sensoren om de temperatuur van hooi te meten. “Dat is belangrijk want als hooi gaat rotten, kan het makkelijker vlam vatten. We praten op dit moment met Internet of Agriculture ook met melkboeren om te kijken hoe we hun kunnen ondersteunen met analyse en documentatie van data.”

Rolf: “Mijn collega Christian Ressel en ik werken nauw samen bij de HSRW. Birgit Mosler is de lead partner in het Internet of Agriculture project en in Gärtners Grüner Daumen is ze de project manager. We komen regelmatig bij elkaar met Yookr over Internet of Agriculture en Gärtners Grüner Daumen en we denken over onder andere nieuwe project proposals of een uitgebreid partnernetwerk. We onderzoeken samen teler management systemen. We zijn samen aan het evalueren of dit het juiste platform is voor Internet of Agriculture is.”

De toekomst heeft nog veel voor deze samenwerking in petto. Zo liggen er plannen en voorstellen klaar voor een nieuw INTERREG project die zal gaan over tuinbouw, waarin ze plantgezondheid willen observeren. Daarnaast wordt er gekeken naar waar ze Internet of Things technologie in kunnen zetten in kassen of tuinbouw door middel van het gebruiken van drones.

Rolf: “Fantastische samenwerking met John die is gebaseerd op vertrouwen. Ik heb het gevoel dat we een interessante toekomst tegemoet gaan samen. We vullen elkaar aan; John is meer zakelijk georiënteerd, en ik ben meer technologie georiënteerd. ”

CONTACT

Wil jij voorop lopen en inzicht krijgen in jouw processen met behulp van data? Of wil jij de mogelijkheden en voordelen voor jouw veld of kas bespreken? Neem dan gerust contact op. Wij komen graag vrijblijvend bij jou langs.