Visueel plant beoordelingssysteem door Aris

door | 28-12-2021 | Gärtners Grüner Daumen

Sven Rusch: “Gartners Grüner Daumen een heel nobel en toekomstgericht initiatief.”

In het Gartners Grüner Daumen project ontwikkelen verschillende partijen samen vanuit hun eigen expertise deep learning-methoden om teelt te monitoren. Op basis van deze waarnemingen wordt de teler voorzien van gefundeerd advies. Het vereenvoudigen van het dagelijkse teelt leven van de agrarisch ondernemer is het gezamenlijke doel van alle deelnemende partijen: ISIS IC, Yookr, Hogeschool Rhein-Waal, Aris, Rhewatech, en Ingenieurbüro Gröger. Aris heeft een mooie, innovatieve rol in dit project; zij creëren een optische sensor om de groei van planten te monitoren zowel bij tomaten als bij heideplanten.

Een intelligent systeem

Het doel van Gartners Grüner Daumen is de realisatie van een zelflerende kas door middel van intelligente software. Een gedeelte van de waarnemingen wordt verzameld door de optische sensoren van Aris en software die ontwikkeld is door Yookr, ISIS en de Hochschule Rhein Waal. Ook de input van de teler zelf vormt daarbij de belangrijke informatie. Deze input kan heel eenvoudig worden ingevoerd of ingesproken via de telefoon van de teler. Er is veel kennis in de teelt. Om al deze kennis in een zelflerend systeem te gieten is er veel input nodig vanuit de telers vanuit sensoren en alle andere datastromen.

Testen, monitoren, adviseren

Aris ontwikkelt software om planten te beoordelen. Zij werken aan de hand van verschillende camera’s en slimme software om planten te beoordelen. Deze data vormt ook input om het zelflerende systeem slimmer te maken. Sven: “Wij zijn de ogen van het systeem. Wij kunnen direct zien hoe de plant zich ontwikkelt en of het groeit zoals het zou moeten groeien. We kijken naar een set planten in beeld en beoordelen deze. ”

In Gartners Grüner Daumen worden heiplanten en tomatenplanten gemonitord. Om een zo’n accuraat mogelijk resultaat te garanderen, moet er veel gemeten worden. Diverse factoren worden uitgetest waaronder bodemtemperatuur, luchtcirculatie RV, luchtvochtigheid en CO2. Aris houdt de groei van deze planten nauw in de gaten. Sven: “Vooral van de kop van de plant kun je veel informatie afleiden. Ook worden de tweede en de derde splitsing in de stengel goed bestudeerd. Hoe deze verplaatst en groeit is een goede indicator voor hoe de plant zich ontwikkelt. We monitoren deze parameters en interpreteren ze. Op basis van de uitkomsten genereren wij een plant rapport.”

Hoe ervaart Aris de samenwerking in GGD?

Sven: “Ik vind Gartners Grüner Daumen een heel nobel en toekomstgericht initiatief. Het idee om een advies systeem te bouwen is schitterend. Het beoordelen van planten is daar een essentieel onderdeel van. Ik ben John tegengekomen bij de opstart. Onze visie matcht. Wij hebben input nodig en technische partners. Yookr bouwt een dashboard en verzamelt informatie. Naast de data van de camerasystemen van Aris, heeft Yookr zelf ook sensoren in het veld staan. Yookr koppelt alle info en stelt het beschikbaar voor de teler.”

Door inzichten, innovaties en processen met elkaar te delen zorgen we ervoor dat we iedere dag slimmer, sterker en duurzamer worden.