Data in de tuinbouw

Auteur

Helga Leenstra

Publicatiedatum

26 februari 2024

Categorieën

Nieuws | Blog

Helga Leenstra

Hoe data van sensoren, satellieten en drones kunnen worden gebruikt voor de digitalisering van de tuinbouw is het onderwerp van het Triple Thrive Data-project, dat werd gepresenteerd op het tuinbouwbedrijf van Thomas Viehweg in Issum. De Duits-Nederlandse tuingemeenschap Paletti Growers had dit project geïnitieerd en begeleid, Agrobusiness Niederrhein had samen met Brightlands Campus Greenport Venlo en de gemeente Venray in het kader van het project “Agropole Innoveert” kwekers uitgenodigd voor de presentatie van de resultaten in de kwekerij in Issum.

Het doel van het Triple Thrive Data-project is om door het samenvoegen van gegevens rekenmodellen te maken die het mogelijk maken om voorspellingen te doen, bijvoorbeeld over de bloeidatum, het optreden van ziekten of tekorten aan voedingsstoffen. Het systeem leert dan van het verleden en doet voorspellingen voor de toekomst. “We gebruiken kunstmatige intelligentie om de tuinbouw te verduurzamen, omdat het storingen voorkomt en hulpbronnen zoals water, meststoffen of pesticiden bespaart en efficiënter werkt ten behoeve van ons milieu”, legt John van Helden uit, directeur van Yookr, het Nederlandse bedrijf dat een belangrijke aanjager is van ontwikkeling op dit gebied.

Terwijl de toekomstvoorspellingen nog in ontwikkeling zijn, is het nu al mogelijk om door het intelligente gebruik van sensoren een grote impact te bereiken in de plantenteelt. Wat nu al mogelijk is, werden de bezoekers getoond door Thomas Viehweg. Sinds drie jaar maakt Thomas Viehweg in zijn kwekerij in Issum gebruik van sensoren en dashboard van Yookr. Op het bedrijf zijn 12 sensoren in gebruik, die het bodemvocht, de temperatuur, het gehalte aan voedingsstoffen in het substraat, de pH-waarde en bijvoorbeeld de vulhoeveelheid in de mesttank registreren. Alles wordt weergegeven op een dashboard in de computer. In het eerste jaar werden de gegevens verzameld. De teler geeft zelf de grenswaarden aan: “In welk droog stadium van het substraat moet een plant worden bewaterd? Hoeveel meststof moet er in de tank worden gebruikt om de waarschuwing te laten verschijnen? “We stellen de grenswaarden eerst in op basis van onze kennis en voeren ze vervolgens in de computer in. Vanaf dat moment krijgt de teler een melding zodra de bewatering of de mesttank moet worden bijgevuld”, legt Viehweg uit. Zijn telers zagen meteen de voordelen en hoefden niet gemotiveerd te worden om het systeem te gebruiken. “Het bewateringsproces gaat veel sneller, omdat er met deze informatie veel minder behoefte is aan persoonlijke controle van de planten”, zegt Patrick Meurisch, hovenier en kweker bij kwekerij Viehweg. “Daarnaast heeft het een heel praktisch voordeel. Op zondag kijk ik eerst op mijn app en als de planten nog voldoende vochtig zijn, kan ik nog een uurtje langer in bed blijven liggen voordat ik naar de kwekerij ga”, zegt Patrick Meurisch.

Wouter Middel van het Nederlandse bedrijf W2R Drone Projects vertelde over wat er allemaal mogelijk is met drones. Zijn werk maakt ook deel uit van het Triple Thrive Data-project. Een drone kan multispectrale, thermische of zelfs visuele gegevens verzamelen. Op deze manier ontstaan beelden van oppervlakken, met informatie die het menselijk oog niet kan herkennen. “Je kunt de technologie gebruiken om te zien hoe de plant zich voelt nog voordat hij zichtbaar wordt, en zo kun je een uitspraak doen over de gezondheid van planten”, vertelt Wouter Midden. Er waren tekenen in de afbeeldingen die duidden op een ziektebesmetting door schimmels. “Met het blote oog was nog niets te zien”, meldt Wouter Middel, “de klanten wilden het resultaat van de dronevlucht niet geloven en zagen af van vroegtijdige maatregelen. Dat het resultaat van de dronevlucht te geloven is, werd pijnlijk ervaren toen enige tijd later grote delen ziek werden.”

In het kader van het project Triple Thrive Data zijn de ontwikkelingen ook drie jaar lang getest in een Nederlands tuinbouwbedrijf. “Door deze technologie te gebruiken, hebben we tot 21% kunnen besparen op water, kunstmest en pesticiden. Dat is al een geweldig resultaat”, zegt John van Helden, “het volgende doel is om vanaf de tweede helft van 2024 gegevens en indexen over de groei van planten en foto’s in realtime weer te geven, evenals kaarten van percelen in het dashboard”, voegt hij eraan toe.

Ontwikkelingswerk is nog steeds nodig voor het realiseren van toekomstvoorspellingen. De fundamenten zijn gelegd, nu is het tijd om ze uit te breiden. “Voor tomaten staan we al aardig goed qua oogstprognoses”, meldt John van Helden, maar hij heeft de praktijkervaring van de telers nodig voor de verdere ontwikkeling in de sierteeltproductie. Hij verzamelt hun vragen en wil het systeem voeden met de nodige data.  “De Duits-Nederlandse samenwerking biedt veel mogelijkheden die wij als hoveniers in de grensregio moeten benutten.” John van Helden en Thomas Viehweg zijn hiervan overtuigd en wezen ook op de succesvolle samenwerking tussen Duitse en Nederlandse tuinders in het Paletti Growers netwerk.

Viehweg 1920x500 1

Meer Yookr nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van al het nieuws rondom onze werkzaamheden.