Gärtners Grüner Daumen is een project om met behulp van data bedrijfsleiders en telers te ontlasten in hun dagelijkse werkzaamheden.
Kwaliteit verbetering en werkontlasting Gärtners Grüner Daumen
De productie van sierplanten en groenten langs de Duits-Nederlandse grens is een belangrijke economische activiteit in de regionale tuinbouw. De branche komt echter steeds meer onder druk te staan door toenemende loonkosten, een tekort aan geschoolde werknemers, internationale concurrentie en toenemende kwaliteitseisen van marktpartijen en consumenten. Bedrijfsleiders moeten steeds meer als tuinbouw-“managers” gaan werken.
Datagedreven beslissingen
Het project “De Groene Vingers van de Tuinder” wil eraan bijdragen dat deze bedrijfsleiders ontlast worden in hun dagelijkse werkzaamheden. Digitalisering, met in het bijzonder kunstmatige intelligentie of machine learning technieken, kunnen kleinere bedrijven helpen hun concurrentievermogen te vergroten.
De kern van dit project is de ontwikkeling van een zelflerend “Decision Support System (DSS)”. Hierbij worden activiteiten gedurende de teelt met sensoren vastgelegd en automatisch gedocumenteerd. Met behulp van machine learning methoden worden vanuit deze gegenereerde waarnemingen verbanden gelegd om er vervolgens regels uit te kunnen afleiden. Deze verbanden worden gelegd tussen de huidige en historische omgevingsmeetwaarden (klimaat, licht, plant, bodem) en de genomen beslissingen in de teelt (bemesting, irrigatie, klimaatverandering, etc.).
In de trainingsfase kan een interactie van het systeem met de teler er als volgt uitzien: ‘Als in het verleden vergelijkbare omstandigheden in de kas en op de plant heersten, dan heb je in 80% van de gevallen voor alternatief A, 15% voor B en in 5% voor C gekozen. Wil je A opnieuw kiezen? ‘(Dergelijke voorstellen kennen wij in soortgelijke systemen bv van online winkel Amazon). Daardoor leert de DSS voortdurend en kan het na een bepaalde tijd automatisch de noodzakelijke acties initiëren en de teler alleen nog informeren. Ook kan het systeem bij veranderd gedrag in de productie zelf regels afleiden, bijvoorbeeld als er een nieuwe kweek wordt opgezet.
De trainingsfase
Het systeem zoekt automatisch interactie op met de teler op in de vorm van voorstellen. Het DSS leert voortdurend van alle data en kan na een bepaalde tijd automatisch noodzakelijke acties initiëren en de teler alleen nog informeren. Ook kan het systeem bij veranderd gedrag in de productie zelf regels afleiden, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe kweek wordt opgezet.