+316 52 43 09 98 info@yookr.org

agrEUfood

Bacteriële verontreinigingen

Het detecteren van bacteriële verontreinigingen in de agrofoodindustrie is een noodzakelijk maar duur en ingewikkeld proces. De huidige praktijk is er op gebaseerd om op regelmatige tijdstippen monsters te laten onderzoeken door een gespecialiseerd laboratorium. Deze analyse is gebaseerd op klassieke bacteriologische technieken, waardoor het tot een week kan duren om tot een analyse te komen. Het kan dat voorkomen dat bepaalde verontreinigingen niet tijdig worden opgespoord. Hierdoor ontstaat het risico op een terugroepactie met bijhorend economisch verlies en imagoschade.

Goedkope en efficiënte screening

Een innovatieve test die voedselproducenten in staat stelt om op efficiënte en goedkope wijze hun producten te monitoren om dergelijke herroepingen en uitbraken te voorkomen, zou dus een enorme economische meerwaarde zijn voor de sector. De Universiteit Maastricht, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt ontwikkelden recentelijk een sensortechnologie die een oplossing kan bieden. Deze technologie, gebaseerd op een combinatie van synthetische receptoren en thermische weerstandsmetingen, is succesvol getest in het laboratorium.

Industrialisering

In agrEUfood zal deze innovatieve technologie verder worden ontwikkeld om de vertaalslag naar een industriële toepassing binnen de agrofoodsector te maken. Om dit mogelijk te maken, slaan de kennisinstellingen binnen dit project de handen in elkaar met private ondernemingen als Voxdale (hardware) en Yookr (hardware en software). De pilot zal plaatsvinden bij Dürüm Company, een producent van op tortilla gebaseerde producten, en Alberts NV, dat gebruikt maakt van een geautomatiseerde machine voor het kant-en-klaar bereiden van smoothies. Voor de pilot zullen zowel hun grondstoffen als eindproducten gescreend worden op bacteriële verontreiniging.

Mogelijk gemaakt door:

Onze Partners

Contact

Wil jij voorop lopen en inzicht krijgen in jouw processen met behulp van data? Of wil jij de mogelijkheden en voordelen voor jouw veld of kas bespreken? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie. 

Adres

Sint Jansweg 20
5928 RC Venlo

Contactgegevens

+3188 888 9595

Info@yookr.org

6 + 15 =