Meeldauw voorspelling in (fruit-) bomenteelt

Auteur

Helga Leenstra

Publicatiedatum

10 oktober 2024

Categorieën

Nieuws

Helga Leenstra

In het innovatieproject Agropole Innovates werkt Yookr samen met Compas Agro, ISIS IC en Baum & Bonheur aan voorspellingsmodellen en software en visualisatie en weerdatakoppelingen voor de teelt van (fruit-) bomen. Hiervoor selecteren we sensortechnologie en bouwen we prognosemodellen die ons iets kunnen leren over ziektedruk en vochtdeficit.

Stefan Even van Compas Agro legt uit wat de toegevoegde waarde is van de voorspellingsmodellen in het project Pro Healthy Tree.

Schimmelziektes als Echte Meeldauw

De aanpak van schimmelziekten waaronder echte meeldauw is het laatste decennium wat bijgeschaafd. Waar in het verleden met name chemische fungiciden een plek hadden in de strategie, zien we nu dat groene middelen, plantversterkers en bladmeststoffen een steeds belangrijkere positie innemen. Deze veranderende zienswijze waarbij we planten weerbaarder proberen te maken, en harder proberen te zetten met onder andere ‘groene gewasbescherming’ testen we op het Agropole Innovates proefveld bij boomkwekerij Baum & Bonheur.

Het doel van de testen is een vergroeningsslag te maken in de bestrijding van de schimmel echte meeldauw in eik en krentenboompjes, en bladvlekken in lindes. De aanpak van deze schimmelziekten zijn belangrijk om de boom optimaal te kunnen laten groeien met een zo vitaal mogelijk blad. Dit zorgt voor een optimale lengte- en diktegroei van de takken en stam.

In deze vergroeningsslag is een belangrijk onderdeel het voorspellingsmodel. Aan de hand van dit model kan op het juiste moment een bespuiting ingezet worden, op de momenten dat de druk van schimmelziekten oploopt. Zo kan gericht op de meest effectieve momenten ingezet worden, zodat naast het vergroenen van de strategie ook nog een mogelijke efficiëntieslag op het gebied van het aantal spuitrondes gerealiseerd kan worden.

Proefveld

Voor dit project is in 2022 een proefveld aangeplant waarop in 2023 de eerste testen zijn uitgevoerd. Deze testen worden uitgevoerd in samenwerking tussen Compas Agro en Baum & Bonheur. Binnen de testen liggen een aantal strategieën gericht op vergroening van de meeldauw- en bladvlekken bestrijding. Hiervoor is door Baum & Bonheur een proefveld aangeplant met Quercus, Amelanchier en Tilia. Op dit perceel gelegen in Duitsland zijn 4 blokken aangelegd welke zowel in 2023 als 2024 door Baum & Bonheur met een interval van 14 dagen behandeld zijn.

De proefopzet zag er als volgt uit:

De proef is jaarlijks tussen begin/half juni en eind oktober waargenomen met een interval van 7-10 dagen. Hierbij is het jongste volledig ontwikkelde blad waargenomen met een schaal van 0 (geen aantasting) tot 6 (100% aangetast). Deze aantasting echte meeldauw wordt weergegeven in een percentage van het bladoppervlakte. Per boom worden 2 bladeren waargenomen en ingeschat op het percentage aantasting, zo wordt een goede indruk van de meeldauwdruk bij eik (Quercus) en Krentenboompje (Amelanchier) verkregen.  De onbehandelde controle is om te kijken wat er gebeurd wanneer er geen behandeling plaats zou vinden. Deze onbehandelde controle wordt daarom gebruikt om het model te verifiëren. Wanneer het model aangeeft dat de druk hoog is dan is dat in de onbehandelde controle waarneembaar in een verhoogde aantasting.

Meeldauwdruk in eik van 0% (links) – 90% (rechts):

Meeldauwdruk 0 90

Volgorde van objecten van links naar rechts op het proefveld:

Schermafbeelding 2024 10 10 101849

In het project “Agropole Innovates” ontwikkelen vier Duits-Nederlandse teams oplossingen voor actuele uitdagingen:

🐝 Evaluatie van organische stoffen uit de insectenproductie als potentiële meststoffen en bodemverbeteraars,

🌳 Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door vroegtijdige opsporing van ziekten en plagen in boomkwekerijen,

💻 Ontwikkeling van lerende algoritmen en gebruik van AI om eerder te kunnen reageren op de ziekten en plagen, en

🐖 Verhoging van het dierenwelzijn, efficiënt gebruik van hulpbronnen en voedselveiligheid door meer transparantie in de varkenshouderij.

Het Pro Healthy Tree project loopt nog door tot augustus 2026. De uiteindelijke resultaten en bevindingen zullen we dan delen.

Meer informatie is te vinden op: https://deutschland-nederland.eu/ en op https://www.agrobusiness-niederrhein.de/projekte/agropole-innovates.

Het project Agropole Innovates loopt tot augustus 2026. Naast de eigen bijdragen van lead partner Agrobusiness Niederrhein en de andere projectpartners wordt het project uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en met 2,025 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de Provincie Limburg, en de Duitse ministeries MWIKE NRW en MB Niedersachsen.

Meer Yookr nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van al het nieuws rondom onze werkzaamheden.