Spraakherkenningssysteem door Isis IC
Timo & Dirk, ISIS IC: “We moeten hoge doelen stellen om de beste te worden.”
Het Gartners Grüner Daumen project is er volledig op gericht om telers en bedrijfsleiders te ontzorgen in hun dagelijkse werkzaamheden. Om dit te bewerkstelligen, wordt er continu hard gebouwd aan o.a. zelflerende systemen, klimaat- en groei sensoren en documentatie programma’s om gewonnen data zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten. Dirk en Timo, zijn werkzaam als product- en software developer bij ISIS IC. Zij zijn een belangrijke schakel deze missie. ISIS IC is al lange tijd een partner in verschillende projecten met één en hetzelfde doel als Yookr: het leven van de teler zo makkelijk mogelijk maken.
INTERREG partners
Drie jaar geleden hebben Timo en Dirk samen met een Birgit Mosler, Rolf Becker, Sven Rusch, John van Helden en andere partners de handen in elkaar geslagen voor het INTERREG project: Gärtners Grüner Daumen. Ieder wilde zijn eigen kennis en technologieën inzetten om de teler te ondersteunen en had daar allerlei ideeën over. De belangrijkste focus van ISIS IC ligt op circulair ondernemen, en dat is waarom juist deze partnership zo’n goede match is.
Spraakherkenningstechnologie
Timo van ISIS: “Onze rol binnen Gartners Grüner Daumen is om een spraakherkenningssysteem te implementeren die de teler kan voorzien van de juiste adviezen op basis van de juiste data. Dit spraakherkenning systeem draagt bij aan het eenvoudiger maken van het werk van de teler. Het is een eenvoudige gebruikersinterface. Alle informatie wordt opgeslagen in de cloud. Daar wordt alle data verzameld. Die data blijft tussen de boer en de cloud van de Gartners Grüner Daumen.”
Het systeem dat ze leven in willen blazen voor de teler is erg veelzijdig, en dat vraagt om een intensieve samenwerking met de teler. Om het zelflerende systeem zo snel en accuraat mogelijk in werking te stellen, is het nodig om het systeem patronen aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door data van vandaag te vergelijken met data vorig jaar. Welke actie is toen uitgevoerd? Wat heeft deze actie teweeg gebracht? Op basis daarvan kan het systeem een gegrond advies geven voor een optimaal teelt resultaat.
Architecten voor de dialoog stroom
De teler is erg betrokken in deze fase van het realisatieproces. Normaalgesproken als je een vraag hebt, dan pak je je telefoon en typ je je vraag in een zoekmachine en komt het antwoord er kant en klaar uitrollen. Dit is niet zo vanzelfsprekend voor een teler, omdat er steeds minder specialisten zijn in deze tak van sport. Daarom is het creëren van een dialoog een belangrijk onderdeel van dit project. Het is een stukje maatwerk dat in de beginfase intensief moet worden getraind om het zelflerende vermogen te stimuleren.
Timo: “Je zou kunnen zeggen dat wij de architecten zijn voor de dialoog stroom. Wij hebben al het handwerk van onze partners nodig om het zelflerende systeem samen naar een hoger niveau te brengen.” De huidige status van het systeem is dat het kan omgaan met details zoals temperatuur en bodemvocht. De algemene gezondheidstoestand is belangrijke kennis voor de teler. Het systeem geeft op basis van dit algemene beeld een advies.
Slimme software
Dia dialoog flow zou als volgt moeten werken: “Wij hebben verschillende vragen; ongeveer 30 vragen. We maken de dialoogflow slim om specifieke vragen te herkennen. Als dat werkt, dan zou het de vraag van een teler moeten counteren met de juiste vraag om tot een specifieke actie te komen.” In dit project wordt een user-centered design toegepast. Dit leidt tot een aanzienlijk hogere gebruiksvriendelijkheid en bespaart arbeidstijd en dus ook kosten voor de teler.
Om de voortgang van het Gartners Grüner Daumen project te monitoren, vinden er meerdere malen per week contactmomenten plaats. Dirk: “We implementeren software die wordt ontwikkeld door Yookr. We voegen nieuwe manieren toe om te communiceren met de cloud. Intensief samenwerken is nodig voor een goede voortgang. Samen bereiken we de mooiste resultaten voor onze telers.”
Bij Yookr vinden wij dat je moet concurreren met jezelf en moet innoveren met anderen. Door inzichten, innovaties en processen met elkaar te delen zorgen we ervoor dat we iedere dag slimmer, sterker en duurzamer worden. Samen kunnen we alle uitdagingen aan en zijn we in staat om te groeien.